Merhaba değerli Define Yolu ailesi,
Bir çok noktada karşılaştığımız türlü işaret söz konusu ve bunların bazıları daha genel geçer işaretler olurken, bazıları ise ince işçilikli ya da türlü detay ve sır barındıran işaretler oluyor. Belki bir çeşme üzerinde motif, belki de bir kapının üzerinde bulunan bir sembol...
Sembol terimi, literatüre 1380 li yıllarda girmiş olsa da var oluşun başlamasıyla gerçekte yerini edinmiş bir ifadedir. Sembol kelimesinin kökeni Latince'deki karşılığı olan "symbolum" un Grekçedeki "birlikte" ve "atış" kelimelerinin kökenleri ile türemiştir. Anlamı da birlikte atmak, birleştirmek, tamamlamak, bütün haline getirmektir.
Tabi günümüz mantığında ise sembol dediğimizde aklımıza gelen ilk şey, mutlaka bir şeyi temsil ettiği, bir oluşuma ait olduğu üzerine...
İnsanlığın var oluşundan bu yana belki yüz binlerce belki de milyonlarca sembol türemiş. Bunların bazıları büyük oranda benzerlik gösterirken, bazıları ise diğerlerinden türemiş olan sembollerdir.
Semboller ufak grupları temsil edebildiği gibi, dini oluşumlar, siyasal topluluklar, medeniyetler gibi aklınıza gelebilecek her şeyi temsil edebilirler.
Tabi kimi semboller var ki diğerlerinden bir takım özellikleri ile ayrılıyorlar.
Bunlardan değinecek olduğumuz da özel bir sembol olan ve birden fazla adı olsa da , kabul edilmiş ismi ile Yaşamın tohumu anlamına gelen "Seed Of Life" adlı Ermeni ağırlıklı bir semboldür. Ağırlıklı diyorum çünkü aşağıda göreceğiniz örneklerden de yola çıkarak aslında yalnızca Ermenilere ait olmadığını birlikte göreceğiz.
Neyse çok uzatmadan görsellerimize geçelim. Çünkü prensip meselesi, illa ki uzayacak
Evet tanıdık geldiğini biliyorum. Belki de bir çoğunuz zaten biliyor bu sembolü...
Çiçek işareti olarak da kabul edilen bu sembol, aslında birbirine geçmiş 7 adet eşit daireden meydana gelir.
Ancak bu sembol özel bir sembol olup detaya inildiğinde insanı şaşırtacak düzeyde mükemmelliğe sahiptir.
Tohum dedik ya neden tohum ?
Çünkü sembolize ettiği şey aslında yaşamın tümüdür. Doğumla başlar ve büyüyerek, olgunlaşır, olgunlaşmaya devam eder, ölümle de son bulur. Sembol olarak aslında sonsuza dek açılabilecek bir çizime sahip olup sonsuzluğa da bir gönderme yapmanın yanında var oluşu da simgelemektedir.
Sembolümüzü sınırlı tutup kendi içinde içerdiği temel anlamları irdelemek için pergelimizin açısını, çevre oluşturan çemberlerin, dış kısmıyla tamamlayıp, tümünü içeren tek bir büyük 8. daireyi ekliyoruz.
Bakalım bu işaretimizi içindeki armoniyi bozmadan nereye kadar taşıyabileceğiz ve nelerle karşılaşacağız ?
Her detayı uzun uzun anlatmadan geçiyorum. Görseller arasındaki farklara dikkat ederseniz bir sonraki çizim detaylarını da anlayabilirsiniz.
Görüldüğü üzere eşit 12 parçaya bölündü ve tablomuz dikkat ederseniz aslında bir saat de oldu aynı zamanda...
Aslında bu saat ile bile ilgili çok detay var ama sembol odaklı ilerlediğimiz için detaylarda boğulmayalım.
Eşkenar büyük bir üçgen çizip üzerine tersini de kapatıyoruz ve yine tanıdığımız bir sembol olan ünlü Davud Yıldızı oluşuyor.
Bu işlemi arada kalan kısımlar için de tekrarlıyoruz ve birbirine eşit büyük üçgenlerin sığabildiği tüm köşeleri bağlıyoruz.
ve çeşitli örneklere geçmeden önce; sevdiğim 2 haç türüne bağlamak üzere çizimdeki doğru kısımları tamamlayarak Malta Haçı olarak da bilinen ünlü Tapınakçıların haçlarının aslında nereden nasıl geldiğini görelim.
Hospitalye Şövalyeleri ya da diğer adıyla Aziz Yuhanna Şövalyeleri Haçı:
Ta taaaaam : )
Sembol olarak çok beğendiğim bir haç türü olan örneği aslında diğer serbest çizim karışık örnekler arasında verecektim ama hazır Tapınakçılardan bahsederken onu da buraya ekliyorum müsadenizle...
Serbest çizimden kastım ise, aslında çizimin ana standardında olmasa da ana mantığı ve temeli yine buna dayanan bir çizimden türeyen haç türü olmasından dolayıdır.
Her bir kolu balta formunda görünen bu haçı da tabi ki biliyorsunuz.
Çeşitli örneklerle devam edeceğim. Asıl eğlence birazdan başlıyor![]()