![]() |
|
|
|||||||
| Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
| Eşkiya Belgeleri Eşkiya belgeleri hakkında genel bilgiler |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Banlı Üye
![]() Üyelik tarihi: Jan 2010
Tecrübe Puanı: 0
![]() |
selam arkadaslar
ege bölgesinde ta bozdaga kadar uzanan mintikada cete sevket ve cerkez ethem isimli eskiyalar hakkinda bilgisi olan varmi acaba yani bu adamlarda soygun yapip paralari saklamislarmi bir bilgisi olan varmi paylasacaginiz bilgiler icin simdiden tsk ederim. A e o saygilar aliso |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
![]() Üyelik tarihi: Mar 2009
Tecrübe Puanı: 10
![]() |
Çerkez Ethem (1885 - 1948)
Kurtuluş Savaşı'nda Kuvayı Milliye döneminin çetecilerinden.1885 yılında Bandırma'da doğdu. Bandırma'nın Emre köyüne yerleşmiş Sapşığ Çerkez oymağından, Ali Bey'in beş oğlunun en küçüğüydü. Ağabeyleri, İlyas ve Nuri beyler, Rum eşkiyalarıyla çarpışırken ölmüşler, Reşet ve Tevfik beyler de 1901 ve 1902 yıllarında Harbiye'yi bitirerek subay çıkmışlardı. Reşit Bey çeşitli cephelerde çarpıştı. 1919'da Meclisi Mebusan'a Saruhan Milletvekili olarak katıldı. Oradan Birinci TBMM'ye geçti. Çerkez Ethem, evinden kaçarak Bakırköy Süvari Küçük Zabit Mektebi'ne girdi. Balkan Savaşı'nda Bulgar cephesinde yaralandı. Kıdem zammı ve madalya aldı. I. Dünya Savaşı'nda Eşref Kuşçubaşı'nın yönettiği Pan Turanist Teşkilatı Mahsusa ile birlikte İran, Afganistan ve Irak'a yapılan akınlara katıldı. Yaralanarak savaş sonunda köyüne çekildi. 1919-1920 tarihleri arasında bir yıldan uzun bir süre Anadolu'da tek önemli vurucu güç olan Kuvayı Seyyare'yi kurdu ve yönetti. Düzenli ordunun kuruluşu döneminde, kayıt altına girmek istemeyerek hükümete başkaldırdıktan sonra, 1921 Ocak ayı ortalarında Yunanlılara sığındı. İzmir'e, oradan da Atina'ya gönderildi. Ankara İstiklâl Mahkemesi'nin, ağabeyleri ve yakın adamlarıyla birlikte, Ethem Bey'in de gıyabında verdiği 9 Mayıs 1921 tarihli ve 573 sayılı karar ile "Müsellahan takibi hükümet cürmünü irtikap ederek", düşman tarafına firarından dolayı idama mahkum oldu. Türkiye'den ayrıldıktan sonra, önce Berlin'e gitti. Daha sonra, bir süre Kahire'de yaşadı ve son yıllarını Ürdün ve Lübnan'da geçirdi. 1948 yılında öldü. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
![]() Üyelik tarihi: Feb 2010
Tecrübe Puanı: 4
![]() |
ÇERKEZ ETEM VE ADAMLARI paraları en son yunanlılarla kaçarken saklamışlar, KÜTAHYALI bir amca aradı çerkez etem lüblanda ölmeden önce kütahyalı amca ona hizmet etmiş, demiş ona en son somanın yakın bir yerinden geçtik YOGURTDÖKEN KÖYÜ nü geçtik, bir ada tepe denen yere geldik, orada üç gün üç gece kaldık paraları sakladık bunları al demiş, yıl 1978 de kütahyalı bu paraları aradı ama bulamadı biz de hala arıyoruz ben kaldıgı yeri buldum atları saldıkları yer madra dagı denizden kaçtıkları yer kansız köyü ilgilenen arkadaş olursa yardımcı olurum saygılar BERGAMALI...
|
|
|
|
#4 |
|
Banlı Üye
![]() |
selam arkadaslar acaba bozdag da ki icraatlarini ve hangi köylerde konakladigini [ödemis ve salihlinin dag köylerinde] bilen duyan okuyan varmi arkadaslar. birde bilgilerini paylasan sayin baba-sahintepe ve kral 67 isimli arkadaslara tesekkür ederim.
saygilar aliso |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
![]() |
S.A. Kardeşim aliso benim yazdıklarımı degerlendir soma diye bir yer varmı bozdaglarda o bölgede.saygılarımla BERGAMALI..
|
|
|
|
#6 | |
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Jan 2009
Tecrübe Puanı: 23
![]() |
Alıntı:
çerkez etem sanıldığı gibi vatan haini deyildir istiklal harbinde bir çok yardımlar olmuştur
|
|
|
|
#7 | |
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Aug 2008
Tecrübe Puanı: 18
![]() |
Alıntı:
Allahdiyen bir bak oralara.
|
|
|
|
#8 | |
|
Member
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Junior Member
![]() Üyelik tarihi: Mar 2010
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
![]() Üyelik tarihi: Sep 2009
Tecrübe Puanı: 12
![]() |
arkadaşlar çerkes ethemle ilgili bir dedikoduda ben edeyim.
kütahya simav kelemyenice köyü (şimdiki adı eski adıda olabilir bilmiyorum) mezarlığında bir tepe var oraya çerkes ethemin rum ve yunanlılardan topladığı malları kağnı arabasıyla gömdüğü söyleniyor. ne kadar doğruysa köyün girişinde mezarlık ovada olmasına rağmen tepe ilginç geliyor olurmu olur.
|
|
|
#11 |
|
Junior Member
![]() Üyelik tarihi: Apr 2010
![]() |
Arkadaşlar ...Bir deli kuyuya taş atıyor ama bin kişi de çıkartmaya çalışıyor..Çerkes Ethem ile ilgili şehir efsanesi uydurmalarla vakit öldürmeyin.Çünkü ethem bey Yunanlılara sığınmamış onlardan sadece GEÇİŞ HAKKI İstemiştir.Yunanlılar da bu isteği yerine getirmişlerdir.3 gün önce kurşun attığı Yunana sığınmak ona yakışacak bir hareket değildir.Yanında 5 kızanı olduğu halde ve baş efesi Parti pehlivan olduğu halde onlara ''- Bu benim davam.. siz işinize bakın ve asla Bizimkilere kurşun atmayın.İsmetin işli benimleydi ben de gidersem o size asla ilişmez demiştir.Gerçekleri artık görün arkadaşlar Ve Cerkez Ethem Yunana geçiş amacıyla gittiğinde cebinde sadece 26 altın vardı.Yunanistanda sadece 5 gün hastahanede kaldı ve oradan da Almanyaya Berline gitti ve kırık olan kaburgalarından ve Diz ağrılarından dolayı tedavi gördü..Daha sonra da Ürdüne gitti.Bu arada bilmeyenler için bir not. Ürdün Krallığı dahi Çerkes asıllıdırlar.Her sene Sakaryaya ve Düzceye gelir Kral ailesi üyeleri..
Ben bunu nereden mi biliyorum.Ben de çerkesim.. Siz cerkes Ethemi bırakın da Kurtuluş savaşı tüm hızıyla sürerken Demirci Mehmet Efe denilen Efe kırığının Ziraat bankası soygununu ve daha sonra da sonradan Cumhurbaşkanı olacak Ali Galip ( Celal Bayar ) tarafından korunduğunu araştırın ve okuyun.Sizce kim acaba Vatan Haini...Lütfen araştırmadan hemen bir fikre kapılmayalım... Ve unutmayın ki kim cebinde beş para yoıkken ve Anadoludan onlarca arkadaşı geliyorken daha önceden para sakladığı yerlerden bu arkadaşları aracılığıyla zengin olmazdı. Kim..? Ama Ethem öldüğünde beş kuruşu yoktu ve yanında da onu hiç terketmeyen bir tek dostu Köpeği vardı... Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Member
![]() Üyelik tarihi: Mar 2010
Tecrübe Puanı: 3
![]() |
Yamaç41 kardeş Çerkez değilim.Açıklamalarından dolayıda saygılar sunuyorum,bu aziz millet kimin kahraman kimin hain olduğunu belki uzun süre bilemeyecek,ama ben Ethem beyin hain olmadığını biliyorum.Ruz-ı mahşerdede herkes görecektir,tekrar saygılarımla
|
|
|
#13 | |
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Aug 2008
![]() |
Alıntı:
ipsiz recep - çerkez ethem bu iki ismi doğru kaynaklardan araştırın. Biri kahramanken eşkiya oldu biri eşkiya iken kahraman
|
|
|
|
#14 |
|
Senior Member
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Tecrübe Puanı: 12
![]() |
arkadaşlar cerkes ethem bu toprakların kazanılmasında büyük fedakarlıklar yapmış bir şahıstır.ordunun yetişemediği olaylara o müdahale etmiştir sonradan cekişmelerden dolayı gurubunu bırakıp türk topraklarından ayrılmak zorunda kalmıştır.mahiyetindeki adamları cerkes etheme cok bağlı bir gurup idi cerkes ethem eğer kalsaydı hepsi cerkes ethem icin ölmeye hazır idiler cerkez ethem kardeş kanı akmasın diye gurubunu kendi telkinleri ile dağıtıp bu topraklardan ayrılmıştır.bu değerli milli mücadele kahramanımız arkasından kötü ile anmak inanın onun kemiklerini sızlatır.para icin bu kahramanları kötülemeyelim bu topraklar icin mücadelede bulunmuş bütün vatanseverlerin cenabı allah mekanlarını cennet eylesin onlar elinden geleni yapmışlardır hemde fazlasıyla onların sayelerinde bu topraklarda yaşıyoruz
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
hışş çaktırma...
![]() Üyelik tarihi: Jul 2008
Tecrübe Puanı: 10
![]() |
Alıntı:
![]() her zaman 90. dk gol attığı için olabilir mi ![]()
|
|
|
|
#16 |
|
Junior Member
![]() Üyelik tarihi: Apr 2010
![]() |
Cansadak ve Phoenix .. Teşekkürler.. Çerkes Ethemin nereden ve hangi köyden Yunan bölgesine geçtiğini çok iyi biliyorum.Bu yüzden bazıları ( sanki araştırmış ta doğru çıkmışcasına ) bir şey arayanlara yardımcı olabileceğini vaadediyorlar...Şevket Süreyyanın,Mim Kemal Ökenin kütaplarını almak ve okumak zor mu..
İpsiz Recepe gelince, O da eski bir eşkiyadır.Daha çok Kerpe ve Kefken yöresinde hem Türk hem de azınlık köylerini ve bu köylerin teknelerini de denizden dahi soymuştur. Yahya Kaptanın anılarını açın ve okuyun lütfen.Kuruluş savaşı zamanında da hem soygun yapmış hem de yunana kurşun sıkmıştır..İşlediği sevap günahlarından dolayı sayılır mı bunu da Rabbim bilir elb et ..Ama herkes şunu iyi bilsin ben nasıl definecilikte acemi olduğumu kabul edebiliyor ve UKALALIK yapmıyorsam bazı kişiler de bilmediği konularda ukalalık yapmasınlar. Nüfren köyü de abaza köyüdür.Çerkez Ethem burada asla pusu atmamıştır.Neden mi,oranın halkı zaten abazadır ve abazalar kendi kolluk kuvvetlerini kendileri kurmuşlardı..Ne yunan ne de rum oraya giremediler bile.Tarihi çarpıtmayın lütfen.. Ha bu arada Baba Şahintepe.. O kütahyalı da atmış sana.. Ethem 1884 doğumluydu.Ve ona çerkes olmayan kimse hizmet etmemiştir.Lübnanda da ölmemiştir.Yanında da bırak Türk çerkez bile yoktur ölüm yıllarında.Çünkü ÜrdünKrallığı ona özel bir bakıcı tahsis etmiştir. At martini baba şahin dağlar inlesin... Konu yamaç41 tarafından (21.04.2010 Saat 12:39 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Senior Member
![]() |
arkadaşlar konuyu çok dagıtıyoruz bırakın kim kahraman kim hayin bunlar bizim işimiz degil tarih kimin ne oldugunu yazar sadete gelelim konu içinde kalmak zorundayız saygılarımla.BERGAMALI...
|
|
|
|
#18 |
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Mar 2009
Tecrübe Puanı: 17
![]() |
yamac 41 cerkez etem evli degildi ama manevi kizi vardı manevi kızı para arıyordu harıta ile zamanında neden acep bozdag dedıgımız yer aydın nazıllıye 27 km uzaklıktakı bozdogan diye kasabadır madran dagında efelık yapan benmıydım pekı cerkez etemden calınan 3 beygir yuku parayı kım nereye sakladı izmire dagdan gıderken az arastırırken daha dıkkatlı ol bence
cerkez etem bozdoganda ıken ondan calınan 3 beygır yuku altın giren iz bölgesınden gıdılerek sinekcılerden gecmek zorunda kalmıslardır köye gelmeden gömuslerdır yerın ismi cin deresidir oldug bölgede dere ıcınde buyuk cevız agacı dıbınden pınar cıkması lazım 3 adet cagıl yıgını 3 at gırerek kuyrukları ıslanacak seklınde magra magra duvarında gumus tabaknın ıcınde gumus altın ve derı harıta bölgede 1 adet ana kaya uzerınde kama olması lazım orayı gömuyu yapıp giderlerken kartal kayası bölgesınde kim tarafından öldurulduler cerkez etem tarafındanmı belkı zamanında kahraman olmus ola bılır ama eskıyalık yaptıgını kımse ınkar edemez devletmı vermıs o paraları acep kolay gelsın |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Senior Member
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
|
#20 |
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Oct 2008
![]() |
baba şahintepe efe kumbarasından haber yokmu daha?
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|